OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

AWBZ!

Een eigen bijdrage in de zorg: AWBZ!

Gaat u uw eigen woning opeten of onderneemt u actie?

De eigen bijdrage in de zorg is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Vanaf 1 januari 2013 telt niet meer alleen uw inkomen mee voor het berekenen van een eigen bijdrage in de zorg, maar telt de belastingdienst ook uw vermogen mee. In sommige gevallen kan dit zeer ongunstig  voor u uitpakken.

Wanneer de belastingdienst aan uw vermogen denkt dan denken ze aan uw spaargeld, effecten en aan uw eigen woning.

De belastingdienst gaat er voor het gemak vanuit dat u op uw vermogen een rendement haalt van wel 12%! In de praktijk is dit natuurlijk haast onmogelijk. Dit door de belastingdienst vastgestelde fictieve rendement levert pas echt een probleem op wanneer uw vermogen  vast zit in “stenen” en u dus niet direct kunt beschikken over dit vermogen. Het is dus niet ondenkbaar dat er betalingsproblemen ontstaan wanneer de belastingdienst bij u de eigen bijdrage opeist. Het kan zelfs zo zijn dat u moet interen op uw eigen vermogen enkel om de eigen bijdrage te kunnen betalen. In sommige gevallen kan de eigen bijdrage oplopen tot meer dan € 25.000 per jaar. Dat wilt u toch voorkomen!

Wij wijzen u graag op de gevolgen van de nieuwe regeling voor de eigen bijdrage in de zorg (AWBZ regeling). Wilt u weten wat de nieuwe regeling voor u betekend of wat de uitwerking van de nieuwe regeling voor uw ouders betekend? Wij vertellen u graag welke mogelijkheden er zijn om de eigen bijdrage te voorkomen of te verminderen.

Ook als de eigen bijdrage regeling nog niet speelt is het verstandig om tijdig actie te ondernemen. Wanneer u tijdig actie onderneemt kan er veel worden bespaart.   Een goed (levens)testament of schenkingsplan zijn mogelijkheden om te voorkomen dat er ingeteerd moet worden op het eigen vermogen en er een hoge eigen bijdrage betaald moet worden.

Wilt u voor uzelf of uw ouders een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier.