OPENINGSTIJDEN

Rendementsweg 2-B
3641 SK Mijdrecht

0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

NAAMLOZE VENNOOTSCHAP

Voor de grote onderneming waarvoor veel vermogen van derden aangetrokken moet worden is de besloten vennootschap niet geschikt. Voor dergelijke ondernemingen, de publieke vennootschappen, is de naamloze vennootschap de aangewezen rechtsvorm. Naast aandelen op naam kan de N.V. ook ‘aandelen aan toonder’ uitgeven, die op de beurs kunnen worden genoteerd. De aandelen in de N.V. zijn in principe vrij overdraagbaar. Dat maakt die aandelen, die in feite participaties in de vennootschap zijn, makkelijk verhandelbaar. Voor de N.V. is het dus makkelijk een beroep op het beleggend publiek te doen. Er zijn in Nederland veel meer besloten vennootschap dan naamloze vennootschap. De belangrijkste verschillen tussen de naamloze vennootschap en de besloten vennootschap zijn dat de besloten vennootschap geen aandeelbewijzen mag uitreiken, maar een register moet hebben waarin de namen en adressen van alle aandeelhouders zijn opgenomen. De naamloze vennootschap mag wel aandeelbewijzen uitgeven. De aandelen van een B.V. zijn over het algemeen niet vrij overdraagbaar; de statuten van de B.V. kunnen een blokkeringsregeling bevatten. Deze blokkeringsregeling kan bijvoorbeeld inhouden dat aandelen eerst aan medeaandeelhouders moeten worden aangeboden bij een voorgenomen overdracht.

De overdracht van aandelen in de B.V. dient steeds bij notariële akte plaats te vinden. Voor toonderaandelen en bepaalde aandelen op naam in de naamloze vennootschap geldt dit niet.

Wil je meer informatie over het oprichten van een naamloze vennootschap? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.