OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

HYPOTHEEKAKTE

De aankoop van jouw droomhuis valt of staat met de financiering daarvan. Voor het verkrijgen van een financiering zal je vaak een beroep moeten doen op de bank, maar we zien ook steeds vaker dat de financiering binnen de eigen familie wordt verzorgd Voordeel daarvan is dat er allerlei fiscale voordelen te behalen zijn. Wij informeren je hier graag over.

Wanneer je de financiering van jouw droomhuis bij de bank afsluit zal de bank van jou verlangen dat je de bank hypotheek geeft op jouw woning. Dit betekent dat jouw huis als onderpand dient voor de lening welke de bank aan jou heeft verstrekt. De bank krijgt op deze manier een stuk zekerheid dat het uitgeleende geld weer terugkomt

De hoogte van deze lening hoeft niet altijd gelijk te zijn aan het hypotheekbedrag. Wij zien vaak dat een koper een bedrag leent van bijvoorbeeld € 250.000 maar hypotheek vestigt voor een bedrag van € 300.000. Dit wordt gedaan zodat je in de toekomst nog ruimte hebt binnen jouw hypotheek om geld te lenen van de bank. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris om de bank weer een hypotheekrecht te geven.

Een veel gestelde vraag gaat over het bedrag dat vermeld wordt in de akte naast het hypotheekbedrag. Dit bedrag is vaak een percentage van het hypotheekbedrag dat varieert tussen de 35% en 60% van het hypotheekbedrag. Het gaat hier om een opslag door de bank in rekening gebracht voor het geval je de aflossingen en rente niet meer voldoet aan de bank. De bank weet op deze manier zeker dat zij voor andere schuldeisers gaat en niet alleen het geleende bedrag terugkrijgt maar ook de niet betaalde rente, de verschuldigde boete en eventuele veilingkosten. Blijf je netjes aan de bank betalen, is  er niets aan de hand en is de opslag niet aan de orde.

Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.