OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

ERFPACHT

De gebruikelijke situatie is dat je een woning in volle eigendom koopt. Soms kan dat echter anders zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van erfpacht. Je koopt dan niet de woning of de grond waarop deze staat, maar je koopt het recht om de woning en de grond te gebruiken. De grond en de woning zijn dan in eigendom bij iemand anders. Dit is vaak een gemeente.

Voor het gebruik van de grond en de woning betaal je ieder jaar een vergoeding. De canon staat meestal vast voor een bepaalde periode. Daarna kan de canon worden aangepast, bijvoorbeeld aan de hand van de grondprijzen van dat moment. Dat betekent dat je in de toekomst te maken kunt krijgen met een stijging van vaste lasten. Ook is het mogelijk dat het recht eindigt op een vaste datum. Het is dan de vraag of het recht wordt verlengd en onder welke voorwaarden.

Soms is de canon afgekocht. Je hoeft dan geen vergoeding meer te betalen. Je kunt de canon in sommige gevallen ook zelf afkopen. Het is van belang dat je je hierbij goed door ons laat adviseren. De jaarlijkse canon is namelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De afkoopsom niet.

Wat wel van belang is om te weten is dat erfpacht soms lastig te financieren is. Laat je daarom vooraf goed informeren over de erfpachtvoorwaarden. En informeer bij de bank van jouw keuze naar de financieringsvoorwaarden.

Wil je meer informatie over de aankoop van jouw droomhuis met erfpacht of advisering over de erfpachtvoorwaarde door een onafhankelijke partij? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.