OPENINGSTIJDEN

Rendementsweg 2-B
3641 SK Mijdrecht

0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

EENMANSZAAK

Als u een eenmanszaak start, bent u oprichter, eigenaar en helemaal zelfstandig. Er kunnen meerdere mensen werken in een eenmanszaak, want u kunt natuurlijk altijd personeel aannemen. Om uw eenmanszaak te starten heeft u geen akte nodig voor de oprichting. Inschrijving in het Handelsregister is echter wel verplicht. U kunt slechts één eenmanszaak oprichten en inschrijven. Het is wel mogelijk meerdere handelsnamen te voeren en verschillende activiteiten uit te oefenen. De eigenaar van een eenmanszaak is aansprakelijk voor alle handelingen en vermogensaangelegenheden. Er is geen onderscheid tussen privé- en ondernemingsvermogen. Schuldeisers kunnen zich verhalen op het privé-bezit en privé-schuldeisers kunnen de bezittingen van het bedrijf aanspreken. Als de eenmanszaak failliet gaat, dan gaat de eigenaar ook failliet. Als de ondernemer in gemeenschap van goederen is getrouwd, dan vallen de bezittingen van beide echtgenoten onder de aansprakelijkheid. Dit is te voorkomen door huwelijkse voorwaarden op te stellen waarbij wij u weer deskundig kunnen adviseren.

De winst die u maakt met de eenmanszaak wordt belast in box 1. Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent, kunt u gebruikmaken van belastingfaciliteiten zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en de fiscale oudedagsvoorziening.

Wil je meer informatie over het starten van jouw eigen bedrijf? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.