OPENINGSTIJDEN

Rendementsweg 2-B
3641 SK Mijdrecht

0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

OVERDRACHT FAMILIEBEDRIJF

Bijna elke onderneming met voldoende bestaansrecht krijgt vroeg of laat te maken met bedrijfsopvolging. Bedrijfsopvolging is te beschouwen als een specifieke vorm van bedrijfsoverdracht. De ondernemer kan zijn opvolging bij testament of reeds bij leven regelen. Wij zijn van mening dat een regeling bij leven of een testament zo moet zijn opgesteld dat het een waarborg geeft voor een aantal belangrijke punten: de continuïteit van de onderneming; de pensioenvoorziening van de vertrekkende ondernemer en/of diens nabestaanden; een kader, waarin de opvolger ongestoord kan werken; een fiscaal gunstig klimaat voor de overgang. Het is bijna overbodig om in verband met het opstellen van testamenten te wijzen op de rol van de notaris.

Hij is de door de wet aangewezen persoon om bij akte vast te leggen wat de wensen van iemand zijn met betrekking tot de regeling van zijn nalatenschap. Ook wensen ten aanzien van bijvoorbeeld opvolging binnen de onderneming kunnen in het testament worden vastgelegd. In een testament kan ook iemand worden aangewezen (executeur), die zorgt voor de uitvoering van de laatste wil van de overledene. Het is nuttig om, met het oog op de continuïteit, de notaris te vragen om advies aangaande de bedrijfsopvolging. Bij bedrijfsopvolging kunnen verschillende regelingen worden getroffen. Mede gelet op de continuïteit van het bedrijf, is het van wezenlijk belang deze regelingen niet alleen op hun juridische, maar ook op de fiscale uitkomsten te laten toetsen.

Wil je meer informatie over het overdragen van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.