OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

HUWELIJK EN GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is een samenlevingsverband van een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen. De vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap worden geregeld door het huwelijksvermogensrecht. Door middel van een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden kan worden afgeweken van een aantal wettelijke regels. Over het algemeen genomen is het zo dat wat voor het huwelijk geldt ook geldt voor het geregistreerd partnerschap.

Door de voltrekking van het huwelijk ontstaat een wettelijke gemeenschap van goederen. Alle schulden zijn in beginsel gemeenschappelijk. Dat betekent dat iedere schuldeiser van de echtgenoten zich kan verhalen op de gehele gemeenschap. Na echtscheiding wordt men ook aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden die de ander heeft gemaakt. Door het opmaken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kan worden afgeweken van de wettelijke gemeenschap van goederen. Wie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden wil maken, heeft in beginsel een grote mate van vrijheid (contractsvrijheid). De wederzijdse onderhoudsplicht speelt hierbij wel een belangrijke rol, deze regeling is van dwingende aard waarvan niet afgeweken kan worden.

Wil je meer informatie over het huwelijk of geregistreerd partnerschap of het opstellen van voorwaarden en wat je zoal in deze voorwaarden kunt regelen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.