OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

SAMENLEVINGSCONTRACT

Wanneer je gaat samenwonen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap dan heeft de wet niets voor je geregeld. Jij en je partner hebben allebei eigen bezittingen en eigen schulden.

Samen delen. Je kan bij ons een samenlevingscontract opstellen waarin je regelt welke spullen van jullie samen zijn. Ook leg je vast wat er gebeurt met de woning en jouw pensioen als jullie uit elkaar gaan. Nadenken over hoe je het samen regelt, gebeurt vaak op belangrijke momenten. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Of als er kinderen komen. Of wanneer je deelneemt in een pensioenregeling waar ook jouw partner pensioen kan krijgen.

Als je samen spaart, is er geen ‘ons’ spaargeld. Voor de wet blijft het apart. Dus ook als een van jullie komt te overlijden, dan krijgt niet je partner, maar wel jouw familie jouw spaardeel. Een en/of-rekening bij de bank is hiervoor ook geen waterdichte oplossing. Bij een en/of rekening delen jullie het bankrekeningnummer, niet het bedrag dat erop staat.

Wanneer jullie besluiten samen een huis te kopen, ook dan is het slim om het ook over een samenlevingscontract te hebben. Wellicht zijn er naast het koophuis nog wel meer goederen en geld die jullie samen willen delen.

Eigen bedrijf. Ook het starten van een eigen bedrijf is een goed moment om na te denken over de grens tussen zakelijk en privé. Bij samenwoners zijn alle bezittingen en schulden gescheiden. Jouw partner is dus automatisch beschermd tegen al jouw schuldeisers. Wil je met jouw partner afspreken dat hij/zij meedeelt in de waardegroei van jouw bedrijf? Dan heb je een samenlevingsovereenkomst nodig: samen als het goed gaat, apart als het slecht gaat.

Tweede relatie. Zijn er kinderen uit een eerdere relatie, dan zijn zij volgens de wet jouw wettelijke erfgenamen. Ga je samenwonen en kom je daarna te overlijden, dan hebben jouw kinderen recht op hun deel. Wil je jouw partner tot enig erfgenaam benoemen? En wil je jouw partner tegen de aanspraken van jouw kinderen beschermen? Dan zijn een notarieel samenlevingscontract en testamenten noodzakelijk.

Pensioenregeling . Wanneer je via jouw werkgever mee kan doen aan een pensioenregeling is het ook verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Een gunstige pensioenregeling betekent waarschijnlijk ook een partnerpensioen. Maar dan wil de verzekeringsmaatschappij zeker weten dat je ook echt een partner hebt. Een samenlevingscontract is hiervoor het enige rechtsgeldige bewijs.

Wil je meer informatie over het opstellen van een samenlevingscontract en wat je zoal in het samenlevingscontract kunt regelen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.