OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

SCHENKINGEN

Schenken is gunstig en leuk voor een ieder die voor zijn erfgenamen erfbelasting wil besparen. De erfenis wordt immers kleiner door het doen van schenkingen. Door te schenken kun je bovendien gebruik maken van de jaarlijkse vrijstellingen voor het schenkingsrecht. Het is mogelijk om, als er geen contact geld beschikbaar is of wanneer de ouders het geld niet kunnen of willen missen, op papier een bedrag aan de kinderen schuldig te erkennen. Dit wordt ook wel de papieren schenking genoemd. De belastingdienst eist echter wel dat deze vorm van schenken wordt vastgelegd in een notariële akte. Voor de papieren schenking moet je dus langs de notaris. Bij een papieren schenking gelden dezelfde belastingvrije bedragen. In de schenkingsakte kan bepaald worden dat het geschonken bedrag pas wordt uitbetaald bij het overlijden van beide ouders of het overlijden van de langstlevende ouder. Vereist is echter wel dat de ouders aan hun kinderen jaarlijks daadwerkelijk (bijvoorbeeld via bankoverschrijving) rente betalen over het schuldig erkende bedrag. Deze rente is wettelijk vastgesteld op 6% per jaar. De rente moet in de akte worden opgenomen. Als de jaarlijkse rentebetalingen niet plaatsvinden, dan zijn deze schenkingen niet aftrekbaar voor de erfbelasting als de ouders overlijden.

Wil je meer informatie over het opstellen van een schenkingsplan? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.