OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

OVERLIJDEN MET TESTAMENT

In een testament kun je vastleggen wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren na overlijden. Dit testament wordt bij de notaris opgesteld. Het testament is strikt persoonlijk en kun je tijdens leven wijzigen zo vaak als je dat wilt. Verder kun je in een testament afwijken van de wettelijke regels van vererving.

Een testament kan ondermeer erfstellingen en legaten bevatten. Bij een erfstelling wordt aangegeven wie de erfgenamen zullen zijn en voor welk gedeelte. In een legaat wordt een persoon aangewezen die bepaalde zaken uit de nalatenschap of een bepaald bedrag in geld verkrijgt. Deze persoon wordt dan legataris genoemd. Doordat je een testament maakt kun je bijvoorbeeld personen en instellingen tot erfgenaam of legataris benoemen die anders volgens de wettelijke regels van het erfrecht niets uit jouw nalatenschap zouden verkrijgen.

Ook kun je in een testament bepalen dat een erfgenaam minder of helemaal niets uit jouw nalatenschap verkrijgt. Houdt er dan wel rekening mee dat kinderen een beroep kunnen doen op hun legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het erfdeel wat zij zonder testament zouden erven.

Bij testament kunt u ook een voogd voor uw minderjarige kinderen aanwijzen. Een executeur die het testament uitvoert kan alleen bij testament worden benoemd.

Wil je meer informatie over het opstellen van een testament? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.