OPENINGSTIJDEN
Genieweg 54
0297 – 21 45 40
maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:00

notarissen@kroesnotarissen.nl

UITSLUITINGSCLAUSULE

Het opnemen van een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat er ingeval van echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap uit de nalatenschap of niets van een eventuele gift naar de “koude kant” gaat.

Veel mensen willen wel dat hun kinderen (of andere erfgenamen) iets van hun erven, maar vinden het geen prettige gedachte dat na een eventuele echtscheiding de echtgenoten van hun kinderen recht hebben op de helft van de waarde van de erfenis. Dit kan gebeuren als een van de kinderen (een erfgenaam) in wettelijke gemeenschap van goederen is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft.

Als oplossing hiervoor kan een uitsluitingsclausule in een testament of bij een schenking worden opgenomen. Zo’n clausule bevat de verklaring dat de erfenis/schenking niet in enige gemeenschap van goederen waarin de ontvanger gerechtigd is of mocht worden zal vallen. Het resultaat van deze uitsluitingsclausule is dat de “koude kant” geen recht heeft op de helft van de waarde van de erfenis.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier en we helpen je graag verder.